5 redenen waarom koken goed is voor je geestelijke welzijn

5 redenen waarom koken goed is voor je geestelijke welzijn

Hoeveel tijd besteed jij per dag aan koken? Gemiddeld besteden we maar 20 minute aan koken per dag. Koken mag meer plaats krijgen in ons dagelijkse leven.  Niet alleen is het de basis van je gezondheid maar ook de kleuren van voedsel en jezelf uitdagen met nieuwe recepten, geuren en smaken hebben een impact op jouw vitaliteit en een gezond brein.

Je zal het misschien niet geloven, maar iedereen kan koken, leer meer met voeding vanuit gevoel te werken in plaatst van het denken en je zult versteld staan van wat jij allemaal kunt bereiden. Nieuwe smaken en vaardigheden ontdekken houdt bovendien het brein gezond. Inspiratie recepten kun je onderaan het artikel terugvinden. 

5 REDENEN WAAROM KOKEN GOED IS VOOR JE GEESTELIJKE WELZIJN

1. Je komt tot rust

Door het bereiden van eten kom je letterlijk tot rust, het wordt zelfs ingezet als creatieve therapie bij de behandeling van mensen en kinderen met diverse gezondheidsuitdagingen zoals: ADHD, angst- en eetstoornissen, autisme of depressie.  Het concentreren op simpele handelingen zorgt namelijk voor meer geestelijke kalmte.

"Leren focussen op de ervaring van het moment"

2. Voor meer creativiteit en zelfvertrouwen

Koken en bakken zorgt voor meer zelfvertrouwen en kan daarmee de faalangst verminderen. Gebruik je creativiteit meer in plaats van een kookboek. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een mindmap. Neem een ingrediënt waar je echt zin in hebt of iets wat je nog nooit nog hebt geprobeerd. Zoek hierbij passende kruiden, specerijen, groenten en/ of fruit bij. Kies welke techniek je wilt gebruiken.  Wil je blancheren, koken, stomen gratineren, BBQ, roken, pureren, of bijvoorbeeld poffen? Elk techniek geeft een andere smaak aan je eten, wil je een zoete paprika? Dan kun je beter grillen of poffen dan koken.  Belangrijk is dat je niet te veel keuzes tegelijk maakt. Neem liever 5 tot maximaal 7 ingrediënten. 

Puur eten met Sharon van Engelen

''Nieuwe dingen leren staat gelijk aan groei en groei staat voor meer geluk''


3. Het houdt je hersenen gezond

Wanneer je zelf kookt weet je precies wat je binnenkrijgt, alles begint namelijk bij onze spijsvertering en elk persoon heeft een andere spijsvertering. Hoe meer diversiteit aan kleur, natuurlijke producten en de juiste voedingstoffen zoals vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen voor jouw darmflora, hoe beter je brein zal functioneren. Werken jouw darmen niet optimaal? Dan kun je daar lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen van ondervinden, lees hier meer over het lekkende darmsyndroom.

''Wat je in je mond stopt, heeft effect op hoe gezond, alert en actief je bent en het heeft zelfs effect op hoe groot je hersenen zijn, laat onderzoek van het Erasmus Universitair Medisch Centrum zien.''  Bron; AD; Isabelle Voois en Ellen den Hollander

"Koken is een creatief proces waarbij beide hersenhelften worden gebruikt om te  kunnen innoveren vanuit eigen gevoel"

4. Koken is een vorm van mindfulness

Bezig zijn met mindfulness, het klinkt sommige ‘nuchtere Nederlanders’ toch wat zweverig in de oren. Toch kan het de kwaliteit van je leven verbeteren. Meer en meer mensen hebben last van stress, depressie en burn-out. Maar liefst 57% van de Nederlanders en 1 op de 4 kinderen heeft last van een chronisch ziekte (bron: volksgezondheid). Wanneer je bewust bezig bent met koken ben je minder bezig met piekeren en kleine irritaties. Je focus ligt op het hier en nu.

Mindfulness komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme, waarbij de aandacht opzettelijk in het nu gehouden wordt. Inmiddels worden meer studies gedaan door wetenschappers naar de verschillende voordelen van mindfulness. Het zou stress verminderen. Je wordt er gelukkiger van. Je kunt je beter focussen. Je gaat minder piekeren. Je kun betere beslissingen nemen. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen. Je hebt minder last van depressies.  Wetenschappelijk onderzoek, onderbouwt de voordelen van mindfulness.

Volgens WebMD zijn 75% tot 90% van alle doktersbezoeken voor stress gerelateerde aandoeningen en klachten. Waaronder hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes, huidaandoeningen, astma, artritis, depressie en angst. 

5. Verbinden en communicatie

Samen koken kan erg gezellig zijn, je communiceert samen over de stappen die je moet nemen tijdens het koken en/ of bakken. Je maakt contact met elkaar waardoor aandacht, wederzijds begrip en waardering ontstaat.


ONGEKEND VRIJ

Wil je jezelf uitdagen en leren hoe voeding voor jou kan werken? Voeding kan een grote impact hebben op ons leven, onze emoties en keuzes. Hoe fijn zou het zijn als eten geen gedoe meer is of een bron van frustratie wanneer je geconfronteerd wordt met je gewicht of de spiegel? In mijn boek 'Ongekend Vrij' help ik je om inzicht te krijgen in hoe voeding voor jou kan werken en hoe het kan bijdragen aan je gezondheid, zelfvertrouwen, het verkrijgen van innerlijke rust en energie. Voor meer informatie, kijk dan hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen