Hoe krijg ik meer energie?

Soep wordt steeds populairder en we zetten het dan ook steeds vaker op ons weekmenu. Wil jij de dag fantastisch starten en ook houden? Eet dan 4x per week tussen 07:00-11:00 uur in de ochtend een warme maaltijd zoals verse soep. Je zult het niet geloven dit doet wonderen!

Wat betekent vitaal zijn eigenlijk precies en wat heeft voeding voor effect op jouw dagelijks leven? Je lichaam op de juiste manier voeden verlaagt de kans op chronische ziektes aanzienlijk en heeft bovendien een positief effect op je energieniveau, zelfvertrouwen en weerbaarheid. Voeding is heel persoonlijk, wat voor de één gezond is hoeft dat voor een ander niet te zijn.

Wat heeft JOUW lichaam nodig? Door kleine veranderingen in je voedingspatroon aan te brengen kun je al grote stappen zetten in je gezondheid.

De maag houdt van warm en vloeibaar eten. Warm ontbijten heeft volgens de Chinese Geneeskunde een heilzaam effect op lichaam en geest.

Wat levert een warm ontbijt op?  

  • Meer energie
  • Gewichtsverlies
  • Minder zoetbehoefte
  • Meer lichaamswarmte
  • Mentale rust

Gebruik als basis een eigengemaakt groente -en/of bottenbouillon. Bottenbouillon is bouillon getrokken van botten, ik noem het ook wel krachtvoer. Dat kan zijn van runderbotten, kippenbotten, kalkoen, schaap of bijvoorbeeld vis. Zie het als onderhoudsvoeding die je kunt toepassen wanneer je je niet vitaal voelt.  Ik krijg vaak de vraag, wat moet ik doen als ik vegetarisch of veganistisch ben? Ook dan is het belangrijk om te overwegen of je lichaam behoefte heeft aan gevarieerde voedingstoffen zoals gelatine.

Ik heb het natuurlijk niet over de gelatine die te vinden is in snoep, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier en medicijnen maar over natuurlijke gelatine. Er zit namelijk een groot verschil tussen bewerkt en onbewerkt voedsel.  Gelatine is uitstekend voor het spijsverteringssysteem want ze versterken de darm- en maagwand en ontgiften de lever.

Geneeskracht van gelatine

Daarnaast heeft gelatine een rustgevende werking op de darmen en een eigenschap om spiermassa op te bouwen en te onderhouden. Gelatine is overigens ook een belangrijke bouwstof voor neurotransmitters. Neurotransmitters zijn de signaalstofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen (neuronen) en/of kliercellen en spiercellen. Deze stofjes zijn erg bepaalde voor je humeur, gedrag en algemeen gevoel.

Gelatine is rijk aan aminozuren Proline, Glycine en Glutamine. Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten. Eiwitten spelen een belangrijke rol in de vorming van spier- en botweefsel.

Eigenschappen Proline 

  • Helpt bij het genereren van kraakbeen
  • Is een belangrijk bestanddeel van collageen
  • Helpt bij het genereren van bindweefsel
  • Hersteld huidbeschadigingen en wonden
  • Geneest darmwand en gewrichten

Eigenschappen Glycine

  • Werkt als anti-aging
  •  Houdt de bindweefsel en de huid soepel en stevig
  • Betrokken bij de signaaloverdracht in de hersenen
  • Bevordert de spiergroei,
  • Ondersteunt bij het genezen van het maagdarmkanaal

Eigenschappen Glutamine

  • Betrokken bij veel (stofwisselings)processen, zoals van eiwitten, koolhydraten en vetten
  • Zuur-base balans
  • Regulering van het celvolume
  • Productie van glutathion., glutathion beschermt de cellen en het DNA
  • Herstel van maag- en darmslijmvliezen
  • Regulering van de balans tussen katabolisme en anabolisme
  • Energiebron voor de dunne darm en voor cellen van het immuunsysteem
  • Bouwstof voor glucosemoleculen
  • Vervoer van stikstof en afvoer van ammoniak

Wanneer bottenbouillon inzetten?

Heb je last van lekkende- darmen of prikkelbare darmsyndroom dan kan bottenbouillon een uitstekend manier zijn om het genezingsproces op gang te brengen. Om ongewenste indringers (virussen, bacteriën, niet volledige verteerde voedsel) geen kans te geven, is een gezond damwand van essentieel belang.

Herken je één van de volgende symptomen dan is het wellicht verstandig om jezelf te voeden met biologische bottenbouillon:

  • Vermoeidheid
  • Laag immuunsysteem
  • Hormonale schommelingen
  • Pijnlijke gewrichten
  • Sombere gedachten of depressie
  • Chronische ziekte
  • Spijsverteringsproblemen

Tijdens het koken van de bottenbouillon worden er ontzettend veel voedingsstoffen onttrokken aan de botten, deze komen in de bouillon terecht. Hoe langer je de botten laat stoven, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht komen.

Bouillon

Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen

Mineralen

  • Calcium - goed voor de kalkhuishouding, sterke botten en tanden, de spieren en het celdelingsproces
  • Fosfor- goed voor het skelet, ondersteunt je energieniveau en het is nodig voor het behoud van een sterk gebit
  • IJzer- ondersteunt je immuunsysteem en draagt bij aan een normale energiestofwisseling
  • Kalium- goed voor het zenuwstelsel en het behouden van een normale bloeddruk en van sterke en soepel spieren
  • Koper-  ondersteunt het transport van ijzer, helpt bij normale pigmentatie van je huid en haar,  heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en het bindweefsel van je huid en het ondersteunt je energieniveau
  • Magnesium- bevordert de energiestofwisseling, speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels, draagt bij aan een normale werking van je spieren,  is goed voor je skelet, energieniveau, geheugen en je gemoedstoestand
  • Mangaan- nodig voor de aanmaak van kraakbeen en bot,  ondersteunt je energieniveau en draagt bij aan bescherming tegen zonlicht en vervuiling
  • Natrium- goed voor evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding en de regeling van de bloeddruk
  • Zink- helpt opbouwen van DNA en eiwitten, wat bijdraagt aan de aanmaak van weefsel, helpt je immuunsysteem,  draagt bij aan een normale hormoonhuishouding, speelt een rol bij de aanmaak van bot,  is goed voor je haar en nagels en belangrijk voor je huid, belangrijk voor je geheugen en je smaak- en reukzin, speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten en draagt bij aan een normale vruchtbaarheid van mannen en vrouwen

Essentiële aminozuren 

  • Isoleucine - in orde brengen van de bloedsuikerspiegel, ondersteunt de productie van hemoglobine, het herstel van de spieren na het sporten en draagt bij de energieproductie
  • Leucine Lysine - helpt bij de opnemen van calcium vanuit het maagdarmkanaal, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen
  • Methionine - speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van zwavelhoudende moleculen, is essentieel voor de stofwisseling en is belangrijk bij de aanmaak van nieuwe eiwitten in je cellen en spieren
  • Fhenylalanine- spelt een belangrijke rol bij de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen
  • Threonine- helpt bij de vorming van collageen en elastine in de huid en het is nodig om de juiste eiwitbalans in het lichaam te behouden
  • Valine tryptofaan (beenmerg)- draagt bij aan de productie van de neurotransmitter serotonine wat invloed heeft op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust

Niet-essentieel aminozuur 

  • Asparaginezuur
  • Serine
  • Glutaminezuur
  • Proline
  • Glycine
  • Alanine
  • Tyrosine
  • Histidine
  • Arginine
  • Cystine

Een gezonde darmflora kan de lever laten glimlachen!  

''De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in de wereld. Hoe kunnen we dat verklaren? Volgens professor Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws, we kunnen Parkinson steeds beter behandelen én wellicht in de toekomst zelfs voorkomen.'' Universiteit van Nederland.

Bekijk hieronder collega van professor Bas Bloem via het kanaal van de van Universiteit van Nederland.

Mijn top 8 bottenbouillon tips

1. Kies voor kwaliteitsproducten

Onderzoek goed waar je je vlees en botten vandaan haalt. het heeft weinig zin om slechte kwaliteit onderdelen te halen voor je soep. In mijn optiek kom je geen stap verder, je wilt immers zoveel mogelijk gezonde voedingstoffen consumeren en toxische stoffen buiten houden.  Bij het Demeter-keurmerk staat het dierenwelzijn nog hoger in het vaandel dan bij het biologisch keurmerk en het EKO-keurmerk. De dieren op een biologisch-dynamische boerderij krijgen biologisch voer dat voor vijftig tot tachtig procent op dezelfde boerderij is geproduceerd.

Wees lief voor de natuur en natuur zal lief voor jou zijn.

2. Gebruik koud zuiver water

Zet een bouillon altijd op met zuiver koud water, ik gebruik hiervoor het Aqualine waterfilter systeem. De poriën kunnen namelijk sluiten van de ingrediënten bij warm water waardoor ze hun extractiestoffen minder goed afgeven aan de vloeistof.

3. Helder bouillon

Verwijder tijdens het trekken de gestolde eiwitdeeltjes met een schuimspaan of pollepel. Je ziet de schuim naar de oppervlakte drijven. Dek de bouillon tijdens het trekken niet af met een deksel. Ontvet en schuim de bouillon ook tijdens het trekken regelmatig af. Zo houd je een mooi en helere bouillon.

4. Trektijd

  • Kipbouillon, minimaal 6 uur tot maximaal 10 uur
  • Runderbouillon, minimaal 12 uur tot maximaal 72 uur
  • Schaap bouillon, minimaal 12 uur tot maximaal 72 uur
  • Visbouillon, minimaal 2 uur tot maximaal 4 uur

5. Garingsproces versnellen

Mocht je niet veel tijd hebben en je wilt toch heel graag een voedzaam maaltijd op tafel zetten gebruik dan azijn. Azijn versnelt het garingsproces en zorgt ervoor dat voedingstoffen makkelijker uit de botten worden onttrokken.

6. Voorzichtig met zout

Wees voorzichtig met zout.  Tijdens het inkoken van de bouillon veranderd de smaak. Na verloop van tijd zal de bouillon van zichzelf een krachtige smaak krijgen.

7. Bewaren

Bouillon kun je op verschillende manieren bewaren zonder belangrijke voedingstoffen te verliezen.

  • Vriezer: tot 3 maanden
  • Koelkast: vers gemaakt, tot 2 dagen
  • Wekpot: tot twee maanden

8. Slowcooker voor gevorderden

Maak je regelmatig soep dan kun je overwegen om een slowcooker aan te schaffen. Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen.

Help je mee om gezondheid te verspreiden?

Vond je dit artikel waardevol, help dan mee om dit met andere te delen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Mocht je een opmerking of een vraag hebben laat dan een bericht achter.

Lieve groet,

Handtekening Sharon

Download mijn gratis e-book 'Eten in het ritme van de seizoenen' Voor méér energie en veerkracht. Op pagina 11 vind je een heerlijk kippenbouillon recept.

Biologische bottenbouillon

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Bronnen:

  1. https://app.phoenixsite.nl/v2#/content/blohttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589194/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15846645/gs/231597/edit
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20613941/
Over de schrijver
Reactie plaatsen