De Peruaanse jungle

Een persoonlijk reisverslag

Als toegewijd herborist, begaf ik me in de jungle van Peru op zoek naar kennis en inzicht. Mijn diepe overtuiging dat planten een buitengewone intelligentie bezitten en een sleutel vormen tot onze gezondheid en vitaliteit, leidde me naar dit onvergetelijke avontuur. Ik deel graag mijn reisverslag met jou.
null

Na een reis van meer dan 15 uur, arriveerde ik in het bruisende stad Pucallpa. De temperaturen naderen hier de 45 graden, wat meteen merkbaar was toen ik uit het vliegtuig stapte. Maar wat me direct opviel, was het enthousiasme van de kleine, vriendelijke Peruaanse mensen die me aanstaarden. Het is begrijpelijk, want buitenlanders zijn hier een zeldzaamheid. Ze bezitten stuk voor stuk prachtige, volle, donkerbruine haardossen en antwoordden met een stralende glimlach op mijn vragen. De Peruaanse bevolking liet zich kenmerken door flexibiliteit, kalmte en een bewonderenswaardig geduld. Engels was hier schaars, en mijn Spaans was ver te zoeken, maar met wat creatieve gebarentaal konden we goed communiceren. Het was alsof de tijd hier honderd jaar geleden was blijven stilstaan.


Dieper de jungle in

Tijdens mijn rit naar de eerste overnachtingsplek verbaasde ik me over de bedrijvigheid op de weg. Voornamelijk motortaxi's, een soort tuk-tuk wagentjes, domineerden het verkeer. Het was meteen duidelijk dat het bezitten van een auto hier een ware luxe is. Mijn verblijf in het hostel was kort, maar de avond werd gevuld met gejuich van mannen die voetbal keken en ik voelde me snel thuis. De volgende ochtend stond ik klaar om te vertrekken naar de Shipibo-gemeenschap Santa Rosa de Dinamarca, nog eens vijf uur reizen. De Shipibo-gemeenschap heeft een diepgaande kennis van de geneeskrachtige eigenschappen van planten in hun omgeving. Ze gebruiken kruiden en planten voor zowel fysieke als spirituele genezing. 


Terwijl ik op weg was naar de boot, straalde de Amazone in de verte. De gedachte aan mijn naderende avontuur in de jungle bracht blijdschap en een vleugje spanning, wetende dat dieper de jungle in gaan het risico op piraten langs de rivieren vergrootte. Gelukkig hield dat me niet tegen. Ik stapte de boot in, en al snel wekte de bedrijvigheid om me heen mijn interesse. Dieren werden ingeladen, evenals matrassen, voedsel, water en talloze andere benodigdheden.


Natuur van Peru

Ontmoet Maestra Anita

Inzichten...

In de jungle leerde ik dat standvastigheid en intuïtie mijn beste vrienden waren. Hier confronteerde ik mijn angsten en de oude overtuigingen die me niet langer dienden. Vooral 's nachts, wanneer de duisternis de jungle tot leven bracht, werd ik geconfronteerd met onbekende geluiden. De keuze was simpel: verstijven of in actie komen. Vertrouwen bracht duidelijkheid en ontspanning en door mijn angsten te overwinnen, ontvouwde zich een nieuwe wereld. In ons dagelijks leven beseffen we zelden hoeveel kansen we laten liggen door het onbekende, en hoezeer dit ons kan beperken.


Het is cruciaal om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten. We zijn allemaal bekend met die tijden waarop onze gedachten ongecontroleerd lijken te dwalen. Wanneer deze gedachten negatieve emoties opwekken, kunnen ze ons pad naar innerlijk geluk verstoren. Deze emoties hebben invloed op hoe we handelen, en onze acties bepalen op hun beurt de uitkomst van onze verlangens.


Meloka slaapplek amazone

Tambo, mijn verblijfsplek in de jungle

De Ishpingo-boom, een natuurlijke schat van de Amazone

In de Amazone-jungle groeit de Ishpingo-boom (Ocotea quixos), ook wel bekend als Amazonische kaneel, met zijn aromatische bloemen, bladeren en schors. Wetenschappelijk onderzoek toont de variatie in de chemische samenstelling van de essentiële oliën van Ishpingo, afhankelijk van welk deel van de boom wordt gebruikt. Deze oliën staan bekend om hun medicinale eigenschappen. De oliën werken bijvoorbeeld goed tegen bloedstolling, ontstekingen en ze hebben ook antioxidante, antischimmel- en antimicrobiële eigenschappen (bron).


Mijn onderzoek naar de Ishpingo-boom heeft mij geleerd en laten ervaren dat het niet alleen de rijkdom van de Amazone vertegenwoordigt, maar ook een spirituele metgezel is. Wat ik heb mogen ervaren, is dat de Ishpingo-boom ontzettend veel compassie en geduld belichaamt. Het is een boom vol humor, wat voor mij een essentieel onderdeel is van het leven. Het maakt het leven luchtiger te midden van alle hectiek.


De Ishpingo-boom Amazone Peru

Bereiding van de Ishpingo-boom kruidenthee

De Stem van de plant

Monica Gagliano, een vooraanstaande wetenschapper, verkent de fascinerende wereld van planten in haar boek "De stem van de plant." Ze beweert dat planten intelligente eigenschappen bezitten en kunnen communiceren op manieren die we vaak over het hoofd zien. Haar onderzoek onthult dat planten kunnen leren, onthouden en reageren op hun omgeving, zelfs met andere organismen.


Het is belangrijk te realiseren dat planten een eeuwenoude geschiedenis hebben en eigenschappen bezitten die van onschatbare waarde zijn. Stel je voor dat je een Herborist vraagt om een op maat gemaakte thee samen te stellen, met kruiden die eigenschappen als zelfvertrouwen, compassie, moed en veerkracht bevatten. Dit roept vragen op over de invloed van dergelijke thee op onze vitaliteit en gezondheid, waardoor we de diepere logica ervan kunnen begrijpen. Dit alles dient als een krachtige herinnering dat de natuur niet alleen dient als een bron van genezing, maar ook als een toegangspoort tot een dieper begrip van onszelf en onze verbondenheid met de natuur. 


Mijn reis nadert zijn einde, terwijl ik in mijn hangmat lig met een glimlach van dankbaarheid, besef ik hoe mooi het leven is. De ontberingen van de jungle herinneren me aan het echte leven, iets dat we in onze hectische levens vaak vergeten. Te vaak laten we ons meevoeren door het verleden of worden we overweldigd door zorgen over de toekomst, terwijl de magie van het heden onopgemerkt aan ons voorbijgaat. Hier ontvouwen zich kansen, bloeien talenten op en komen verlangens tot leven. Het was een avontuur dat me leerde om de schoonheid van het NU te omarmen en de onvoorstelbare intelligentie van planten te ontdekken. Als plantenonderzoeker keer ik vol verwondering terug, bewust van onze diepgaande communicatie met de natuur.


Liefs,

CONTACT MET SHARON

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in mijn exclusieve begeleiding?  Of wil je me boeken voor een podcast, presentatie of evenement? Aangezien ik veel aanvragen ontvang, is het raadzaam om ruim van tevoren contact op te nemen! Je kunt het beste contact opnemen door een e-mail te sturen naar contact@sharonvanengelen.nl

Er staat iets geweldigs te gebeuren... 

Geweldig nieuws! Mijn gloednieuwe website gaat binnenkort live en mijn nieuwe boek staat op het punt te verschijnen! Als je graag op de hoogte wilt blijven, laat dan je gegevens achter, en ik zorg ervoor dat je alle updates via mijn nieuwsbrief ontvangt. Bovendien ontvang je een speciaal welkomstcadeau ter waarde van € 14,95, exclusief voor leiders die stappen willen zetten op het gebied van gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Vergeet niet je spambox te controleren als je de e-mail met de link niet direct ziet verschijnen.

50%
Je bent er bijna...
Waar mogen we de kado naartoe sturen?
Ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief
Je gegevens bij ons zijn veilig
INSCHRIJVEN


Your information is safe with us

GEZONDHEID IS DE BASIS VAN ALLES

 HET IS HET FUNDAMENT VAN GROEI, GELUK EN MOGELIJKHEDEN